De aandelen van Tesla zijn dit jaar al twaalf procent meer waard geworden en daarmee is Tesla het meest waardevolle autobedrijf ooit op Wall Street. Tesla is nu ongeveer 100 miljard dollar waard op de beurs, terwijl General Motors zo’n 50 miljard waard is en Ford niet verder komt dan 36 miljard dollar. Hieruit kunnen we dus concluderen dat Tesla meer waard is op het moment dan de autoreuzen Ford en General Motors bij elkaar. En dat terwijl Tesla in 2019 nog geen 200.000 auto’s leverde in de VS, terwijl er van Ford en GM gezamenlijk meer dan 5 miljoen wagens naar klanten gingen. Hoe kan dat?

Productierecord

Tesla verkocht afgelopen jaar 367.500 auto’s, met dank aan de populariteit van Model 3, wat een absoluut productierecord is. Dit is deels te verklaren door de voltooiing van Tesla’s Gigafactory 3, afgelopen oktober in China. Nooit eerder had een autobedrijf een fabriek in China geplaatst zonder samen te werken met een lokale partner. De fabriek, die in 10 maanden is gebouwd, zorgt volgens Tesla bovendien voor 65 procent lagere productiekosten.

Kwaliteit

Daarnaast blijven de Tesla-auto’s kwalitatief het sterkst van alle EV’s, zo blijkt keer op keer uit onderzoek. In de Model S en Model 3 kun je ruim 500 kilometer rijden totdat je auto weer aan de lader moet. Zover zijn andere producenten nog lang niet.

We kunnen dus wel vaststellen dat Tesla het nieuwe decennium met een mooie voorsprong is begonnen. Het is een sign of the times, want de jaren ‘20 worden zonder twijfel het decennium van de elektrische auto!