Afgelopen nacht heeft Elon Musk in een conference call met de pers bekend gemaakt dat alle Tesla modellen uitgerust worden met de hardware die nodig is om volledig autonoom rijden mogelijk te maken. Dit geld ook voor de Model 3 die eind volgend jaar in productie gaat. De huidige modellen, de Model S en Model X worden op dit moment al uitgerust met de nieuwe hardware. Als je dus nu een Tesla besteld dan ben je verzekerd van deze hardware.

Autonoom rijden

Een belangrijke kanttekening waar Elon Musk eerder over sprak is dat het veel tijd kost om de benodigde software te schrijven. Dit is dan ook de reden dat de auto’s niet meteen autonoom kunnen rijden. Hier zullen maanden of zelfs jaren overheen gaan voordat de software klaar is voor gebruik. Daarnaast moet de wetgeving het ook nog toestaan.

Volgens Tesla zal het minimaal 10x veiliger zijn dan zelf rijden, dit komt door “fleet learning”. Dit is een techniek waarmee elke Tesla leert van fouten die een andere Tesla maakt. Daarnaast wordt er middels “fleet learning” een zeer gedetailleerde kaart gemaakt van ons wegennet met een vele hogere precisie dan wat wij gewend zijn van de huidige kaarten en navigatiesystemen.

Ultrasonische sensors

De nieuwe hardware bestaat uit 8 camera’s, verbeterde ultrasonische sensors en een naar voren gerichte radar. Samen maken deze onderdelen een 3D beeld van de wereld om de auto heen. Om dit allemaal te kunnen verwerken hebben de nieuwe Tesla’s ook een Nvidia processor die 40x sneller is dan zijn voorganger.

Kan jij al wennen aan het idee dat je straks kunt slapen terwijl je auto je naar je werk brengt?